diumenge, 31 de març del 2013

HORTA ECOLÒGICA

SEMBRA I GERMINACIÓ DE LES LLAVORS ECOLÒGIQUES

GERMINACIÓ DEL PÈSOL ESTIRABEC I TOMÀQUET GROC DE BOMBETA

SEMBRA DEL TOMÀQUET DE PENJAR MONTGRÍ, CARBASSA CACAHUET I XIRIVIA


Doncs si, ja estem en plena temporada de les sembres de les llavors per l'horta. A continaució us faré una mica de resum de les sembres i les germinacions que he anat fent des de mitjans-finals de març fins a dia d'avui.

  • Germinació del PÈSOL ESTIRABEC o CAPUTXÍ: (la sembra la vaig explicar al post del dia 4 de febrer). Després de 3 setmanes després de la sembra va començar el pèsol caputxí. La veritat que ha estat una germinació molt fàcil ja que ha anat plovent de forma regular i per tant, no ha calgut aplicar aigua de reg.

Es mostra una fotografia del pèsol tirada el dia 24 de març:

Llavor ecològica
Pèsol caputxí o estirabec




















  • Germinació del TOMÀQUET GROC de BOMBETA (sembrat el dia 3 de març). 
Als 15 dies després de la sembra van començar a germinar els tomàquets sembrats. A dia d'avui n'hi ha molts que estan començant a germinar i per tant, encara queda alguna llavor pendent de que ho fagi. Aquests dies estic molt pendent de que tinguin humitat força constant i de cares al sol, que així la temperatura ambient és més elevada i el creixement serà més òptim.

Ara les petites plàntules ja fan cap a 3 cm d'alçada. Us ensenyo fotografies:

Germinació tomàquet de bombeta groc

















  • Sembra de la XIRIVIA.

Què és la xirivia?

És una planta de fulles compostes i piloses. D'arrel gruixuda i color blanc-taronjós (més pàl·lid que la pastanaga). Es tracta d'una arrel. Es pot consumir crua o bé cuita. 

Foto de la xirivia (Font: Les Refardes)

Tipus de sembra: sembra directa.

Data de sembra: 24/03/2013.

Lloc de la sembra: Santa Eugènia de Berga (Osona).

Preparació del terreny: treball del terreny amb fresadora i  aportació de matèria orgànica per augmentar la fertilitat del terreny. Es tracta d'un terreny franc arenós.






  • Sembra de la Carbassa cacahuet (Cucurbita moschata).
Es tracta d'una carbassa que el fruit té forma de cacahuet i té un gust molt dolç. La carbassa pot arribar a pesar 3 kg aprox.

Carbassa cacahuet (Font: Les Refardes)

Tipus de sembra: en alvèols.

Lloc de sembra: Olot (Garrotxa).

Orientació: cara sud.

Substrat utilitzat: substrat molt lleuger i granulometria molt fina.

Reg: aportació aigua de reg mitjançant polvorització.



Sembra en alvèols
Sembra en alvèols de la Carbassa cacahuet


  • Sembra del TOMÀQUET de PENJAR MONTGRÍ (Lycopersicum esculentum sp.)

És un tomàquet de penjar de molt bona conservació i que es caracteritza per portar el típic castell al cim. El color és vermellós i de mida mitjana.

Tomàquet de penjar Montgrí (Font: Les Refardes)


Tipus de sembra: en jardinera.

Lloc de sembra: Olot (Garrotxa).

Orientació: cara sud.

Substrat utilitzat: substrat molt lleuger i granulometria molt fina.

Reg: aportació aigua de reg mitjançant polvorització.










Doncs fins aquí les sembres i germinacions de les llavors. A partir d'ara que comença el bon temps i el dia s'ha allargat us aniré posant el dia del que vaig fent.

Fins llavors, bona sembra!



diumenge, 3 de març del 2013

SEMBRA TOMÀQUET BOMBETA GROC

SEMBRA LLAVORS ECOLÒGIQUES

VARIETAT TRADICIONAL - RECURS FITOGENÈTIC

TOMÀQUET BOMBETA GROC (Lycopersicon esculentum sp.)



Acabo ara mateix de sembrar una llavor tradicional, el tomàquet de bombeta groc.
És una planta vigorosa, de bona producció, els fruits són molt dolços, i com el seu nom indica els tomàquets són de color groc quan maduren i de forma de bombeta.

Es recomana fer la sembra del planter a primavera (jo m'he avançat perquè parlant amb hortelans m'han recomanat fer la sembra pels volts de Sta. Àgata, 5 de febrer).
El trasplant es fa quan la planta té 50 cm d'alçada, un cop han passat les glaçades.


Característiques dels materials utilitzats:

Substrat: Traysubstrat Klassmann. De textura molt fina i lleugera.
Adob de fons: Sprintor (autoritzat per agricultura ecològica).
Molt important humitejar la terra amb aigua una mica tèbia, i després sembrar les llavors.
Procedència de les llavors: Les Refardes (Bages). Cultivades durant el 2012.
Característiques de la llavor: de color blanquinós, molt petita, ovalada.

A continuació us penjo una fotografia dels testos després de la sembra:

Testos amb les llavors del Tomàquet bombeta groc


També us penjo una fotografia extreta de la web de les Refardes, on es veuen els tomàquets senbrats.

Tomàquet bombeta groc (Font: www.lesrefardes.com)



dilluns, 4 de febrer del 2013

LLAVORS ECOLÒGIQUES A LA BUTXACA!

JA TINC LES LLAVORS ECOLÒGIQUES!!!

SEMBRA DEL PÈSOL CAPUTXÍ O ESTIRABEC, L'ENCIAM LLARG DE SERINYÀ I LA CEBA DE VILADESENS 

SEMBRA DIRECTE I PLANTER


Hola a tots!

Doncs si, ja m'han arribat les llavors ecològiques i de varietats locals que havia demanat.

Ahir mateix vaig fer la sembra de 3 varietats:
- Ceba de Viladesens: planter en torratxes de 10 l de capacitat.
- Enciam llarg de Serinyà:  planter en torratxes de 10 l de capacitat.
- Pèsol Estirabec o caputxí: sembra directe. Sembrats cada 60 cm de llarg. 


Fer el planter:

- Vaig agafar 4 contenidors de 10 l de capacitat.

- Vaig omplir els contenidors de substrat abonat.

- En 2 dels contenidors vaig escampar les llavors de la Ceba de Viladesens (llavors negre, de forma irregular i de granulometria mitjana).

Llavor de Ceba de Viladesens
Sembra planter de Ceba de Viladesens



















- En els altres 2 contenidors vaig escampar les llavors de l'Enciam llarg de Serinyà (llavors, molt fines, de color blanc, allargades, de poc pes).




Llavor d'Enciam llarg de Serinyà
Sembra planter Enciam llarg de Serinyà







- I en cada contenidor vaig posar una capa molt fina de substrat.

- Vaig regar els contenidors, els vaig entrar a dins de casa, i el vaig deixar a una zona del menjador que hi toca el sol.




Passos a seguir per fer la sembra directe a l'hort:

- Treball del terreny amb motocultor.

- Aportació de matèria Vegethumus (certificada per agricultura ecològica). Es presenta en forma de pellets. Amb aquesta, a diferència dels fems, aconseguiré que no creixin tantes males herbes i al mateix temps augmentaré la fertilitat i l'esponjositat del terreny.

- Sembra directe del pèsol:

1. Primer de tota vaig agafar un cordill i el vaig posar ben recte al terra. Ho vaig fer per anar seguint la línia, i així la sembra quedés més recte. Al moment del maneig la collita és molt més còmode.
2. Fer forats a cada 40 cm aprox.
3. A cada forat i vaig posar 3 llavors de pèsol.
4. Tapar el forat.
5. Regar per sobre per donar humitat (ja que feia molt vent i de seguida eixugava el terra).


Sembra Pèsol caputxí o estirabec

A la pròxima us informaré ja de les germinacions de cada una i la seva progressió.

Salut!





dimecres, 23 de gener del 2013

QUÈ ÉS L'AGRICULTURA ECOLÒGICA

AGRICULTURA ECOLÒGICA: DIVULAGACIÓ

PUBLICACIÓ PELS MÉS PETITS

Des del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural s'ha publicat una guia adreçada per a nens de primària per donar a conèixer l'agricultura ecològica.
És un llibre molt amè i amb moltes il·lustracions, que ajuden a agafar idees de molts conceptes. ens parla d'horticultura, fruticultura, ramaderia, alimentació, etc.

És veritat que és un material útil pels més petits, però també ens dóna molta informació pels més grans.
Com bé es diu, una imatge val més que 1000 paraules.

Així doncs us deixo amb l'enllaç perquè hi podeu fer un cop d'ull i també una de les imatges que m'ha agradat més de tota la guia i que ens es reflecteix de forma il·lustrativa el concepte general d'agricultura i les rotacions de cultiu.:


http://www20.gencat.cat/docs/DAR/AL_Alimentacio/AL01_PAE/06_Publicacions_material_referencia/Fitxers_estatics/album_infantil_de_ae.pdf



dimarts, 15 de gener del 2013

LLAVORS HORTA ECOLÒGICA

JA HE ESCOLLIT L'HORT D'AQUEST ANY!

AQUESTA TEMPORADA MÉS LLAVORS ECOLÒGIQUES.

Vista general de llavors

VARIETATS TRADICIONALS NO REGISTRADES.

Com la temporada passada he fet una mica de previsió i ja he comprat diferents llavors ecològiques per fer la sembra a l'hort.

He demanat les que sembraré ara i també les de sembra a la primavera.

L'elecció l'he fet segons la descripció de cada una i l'experiència de l'any anterior.

Així doncs les varietats escollides són:


- Xirivia: és una planta de la família de les apiàcies i molt semblant a la pastanaga. Molt utilitzada per caldos, purés, etc. Molt aromàtica.

- Ceba de Viladasens: molt semblant a la ceba de Figueres, molt carnosa i dolça, i de molt bona conservació.

- Enciam llarg de Serinyà: enciam de fulles llargues, molt carnós i de gust molt bo. El nervi principal quasi ni es nota.

- Estirabec: pèsol de mata alta. De textura molt fina. S'ha d'entutorar.

- Albergínia blanca: aquesta ja la vaig sembrar la temporada passada i el resultat va ser molt bo. De textura molt carnosa i molt dolça.

- Tomàquet groc de bombeta: planta molt vigorosa, de fruits petits de color groc i en forma de bombeta.

- Tomàquet verd d'Oristà: de fruit arrodonit i de coloració verdosa, molt dolç.

- Tomàquet de penjar Montgrí: de color vermell i mida mitjana. Tenen un "punxeta" a un extrem. De molt bona conservació.

- Carbassa del cacauet: és de planta rastrera i el fruit de forma de cacahuet. De gust molt dolç.

- Mongeta del metro: fa la flor de color fúcsia, de tavella molt llarga. La grana és de color negra i petita.

Totes aquests varietats no estan registrades i per tant, són recursos a protegir i a cultivar i al mateix temps cal donar-los a conèixer. 
Totes les llavors provenen de Les Refardes i a la seva web hi ha informació detallada amb fotografies: www.lesrefardes.com.

Quan fagi la sembra us penjaré les fotografies!!!!


dimecres, 9 de gener del 2013

RAMADERIA AUTÒCTONA: BRUNA DELS PIRINEUS

PASTURA SOSTENIBLE DE BOVÍ 

Detall Bruna dels Pirineus

ALIMENTACIÓ I MANEIG

El passat cap de setmana vaig estar ajudant al meu pare amb donar de menjar al bestiar i ampliant les zones de pastura.

La primera feina que vàrem fer va ser donar de menjar els vedells desmamats, abans de passar a la fase d'engreix. La seva alimentació es base en llet. I se'ls hi dóna dos cops al dia.
Es barreja llet en pols amb aigua tèbia i ja se'ls hi pot donar amb una galleda.


Després vam anar a la granja gran i allà vam donar de menjar a vedelles i vedells d'engreix (separats en diferents lots) i a un parell de vaques que havien parit la mateixa setmana.
En aquesta granja hi ha les vedelles i vedells d'engreix a punt de vendre i també aquelles vaques que han tingut algun petit problema al moment o després del part (per exemple; quan neix algun vedell que li costa de mamar, al tenir-lo a la granja el pots controlar molt millor).
L'alimentació es base en: pinso, blat de moro enistjat, palla de blat i raigràs sec.
Segons l'edat del bestiar la proporció variarà. Per exemple: en el cas de les vedelles d'engreix barregem 1/4 part de pinso i 3/4 parts de blat de moro ensitjat.

En acabar, vàrem anar a la zona de la Pineda. Allà és una part de la zona de pastura de les vaques. Vàrem ampliar la zona de pastura, movent les estaques i el filferro. Cada dia se'ls hi amplia la zona per menjar.
L'herba dels camps de pastura és una barreja sembrada de raigràs, festuca i altres gramínies, i tenen una zona amb palla de blat. També disposen d'un abeurador amb pedres de minerals.
En el ramat hi havien 7 vedells, 6 que feia 15 dies que havien nascut, i 1 que feia 3 dies i molt espavilat.
L'alimentació dels vedells és bàsicament la llet de les mares i també herba fresca.

En tots els casos és molt important que tinguin aigua tot el dia.

I després de fer aquesta feina vàrem anar a donar menjar als cavalls i també els hi vam ampliar la zona de pastureig. L'alimentació principal es base en herba fresca de la pastura i a part, mengen el raigràs assecat.


*Cal tenir en compte, que les mares al acabar de parir té un instint de protecció molt gran cap els seus vedells. Per tant, estar al cas, de no rebre cap "cutada" per part de la vaca.

CURIOSITAT: dins del ramat que està en la pastura, hi ha un vedell molt espavilat. Que amb només 3 dies ja té ganes de jugar amb els més petits del grup i si sembla ja tot un gran "home".


Vista general del ramat


dimarts, 4 de desembre del 2012

ENQUESTA: INCOPORACIÓ DE JOVES A L'EMPRESA AGRÀRIA

INCORPORACIÓ JOVES A L'AGRICULTURA

AGRICULTURA I RAMADERIA ECOLÒGICA

AULA D'ENTORN RURAL, VARIETATS LOCALS, RACES AUTÒCTONES


Hola de nou!

Aquest cop escric per demanar-vos ajuda a tota la gent que segueixi o llegeixi aquest post.
Estic fent una enquesta (molt curta i ràpida), que fa referència a alimentació ecològica, educació rural, etc.

El perquè estic fent l'enquesta, és perquè estic redactant una pla d'empresa, i d'aquesta forma puc anar molt més guiada de la percepció de la gent envers el món agrícola ecològic.

I si la voleu reenviar a altres persones endavant. Quan més respostes tingui més objectivitat.

Moltísssimes gràcies a tots.


https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGpWX2xtLUVhTktYUEh5LXFsZjZkS2c6MQ