dilluns, 4 de novembre del 2013

BLEDES??? I COM LES CUINO?

RECEPTA AMB BLEDES ECOLÒGIQUES

BLEDES AMB PATATES DE FESTA


Les bledes són unes amigues fàcils de cultivar en el nostre hort i qüasi bé les podem trobar tot l'any. Regant-les de forma abundant i abonant-les quan toca, ens surt un aliment ben gustós i polivalent.

Són originàries de les costes europees i també trobem alguna espècie autòctona a l'interior de la Península Ibèrica.

Moltes vegades quan ens parlen de les bledes, ens les imaginem aburrides i bullides i sense saber massa què fer-ne. Doncs, remuntant en temps antics, era una dels menjars més populars de les famílies treballadores.

Primer pla d'una bleda ecològica

En termes nutricionals es caracteritzen per:
- Contenen vitamines A, C i K. Molt rica en potassi, calci i magnesi. Moltes vegades es recomana per prevenir la osteoporosis. Per conservar aquestes vitamines es recomana de menjar la bleda fresca: arrencada i consumida.
- És una planta amb propietats laxants i digestives, ja que el seu contingut de fibra és elevat.
- Conté àcid fòlic i flavonoids, que preveuen la malaltia del càncer.

I navegant per internet (www.cuinetes.cat) he trobat una recepta molt interessant i fàcil de fer, que fa de les bledes un plat saborós, divertit i original: Bledes amb patates de festa de Joan Satorres.
Així doncs, aquí va la recepta:

Ingredients:

- 1kg de bledes ecològiques grogues o verdes
- 1kg de patates Red Pontiac ecològiques
- 1 ceba de Figueres grossa ecològica
- 2 grans d'all ecològic
- Oli d'oliva verge extra
- 4 ous de pagès i/o ecològics
- 1 culleradeta de pebre vermell
- Llet o llet de soja/ametlla/arròs/civada

Procediment:

- Coure les bledes al vapor, tallar-les i reservar-les.
- Tallar les patates a rodanxes de 1-2 cm.
- Tallar la Ceba de Figueres petita, posar-la a fregir.
- Al cap de 5 minuts afegir a la paella, les patates.
- Fregir la ceba i les patates fins que quedin toves (no cal ni que siguin rosses).
- Posar una altra paella al foc amb els alls esclafats, enrrossir-los i retirar-ho.
- En l'oli sobrant dels alls, hi saltegem les bledes.
- De mentres diluim el pebre vermell amb un got d'aigua.
- A mig coure les bledes hi afegim la dilució del pebre vermell, i ho acabem de saltejar.
- Agafem un cassó o similar, que pugui anar al forn, i hi posem un capa de patates a rodanxes amb la ceba i a sobre les bledes.
- Es poden anar fent diferents capes.
- Batre els ous amb un raig de llet i escampar-ho a sobre la verdura.
- Escampar formatge ratllat per sobre i ja es pot gratinar.

Variant: Es poden posar pinyons per sobre per decorar.

Un plat sa, boníssim i ràpid de fer, amb verdures ecològiques de temporada.

Vista general de les bledes


"A esmorzar, sopes i bledes; a dinar, bledes i pa; a sopar, sopa escaldada, i la bleda no hi pot faltar."