dimarts, 11 de febrer del 2014

LLAVORS GUARDADES AL CALAIX DE LA MEMÒRIA

RECUPERANT LLAVORS: PEBROT CAMPANETA

ESCOLTANT EL QUE ENS EXPLICA LA GENT GRAN

L'Esteve de Sant Miquel ens va fer donació de pebrot campaneta

La setmana passada, a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany) vaig estar parlant amb l'Esteve. L'Esteve sempre ha estat pagès i té moltes anècdotes i vivències per explicar.
Té diferents llavors guardades, una d'elles, les del pebrot campaneta.
El pebrot campaneta és de mides reduïdes (uns 5-6 cm), de color vermell quan maduren, i molt picants. L'Esteve fa servir aquest pebrot com a ornamental. A l'estiu té les pebroteres plantades a un test, a l'entrada del mas, i a l'hivern les guarda a dins l'església del poble, també per fer bonic.
Un dia parlant, em va dir que em guardaria llavors, així les podria cultivar i reproduir a l'hort. I així va ser, la setmana passada me les va entregar.
Ara tinc els pebrots a assecar, i un cop assecats, faré l'extracció de llavors. Les guardaré a un lloc fresc i la resta en faré donació al Banc de llavors del Sigma (Olot).
Al Banc de llavors, es dedica a recollir, conservar i reproduir les llavors, i sempre asseguren que hi hagi una mostra guardada (com una còpia de seguretat).
La importància de conservar les llavors és important, són varietats adaptades a la zona on són recollides i així es va conservant biodiversitat. Tot aquest material no ha estat mai modificat i per això, la seva importància.
També, per mi és important aquest petit treball; escoltar a la gent gran, dignificar la seva feina, aquella que han fet al llarg dels anys i que moltes vegades ha passat desaparcebuda o ha quedat tancada dins un calaix; sense esperar que ningú s'hi interessi.
De cada pebrot se n'obtindran unes 50-60 llavors i de cada llavor una nova planta, plena de fruits i de noves vides.
Us deixo unes fotografies de les mostres de pebrots campaneta que em van entregar!

Pebrot campaneta a assecar

Detall pebrot campaneta
Detall pebrot campaneta