diumenge, 14 d’octubre de 2012

FORMACIÓ A DISTÀNICA. 3A PART


BÀSIC DE GESTIÓ AGRÀRIA

FORMACIÓ A DISTÀNCIA: INTERNET

DURADA CURS: 60 HORES.

Aquest mes d'octubre he començat 2 cursos més a través de l'aula de formació a distància del portal Ruralcat del DAR (Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural), dins el marc Innovació al sector agroalimentari.

Els 2 cursos fan referència a la PAE: Producció Agrària Ecològica.
1r curs: Producció Agrària Ecològica. Produccions hortofructícoles.
2n curs: Producció Agrària Ecològica. Produccions agropecuàries.

En tots dos cursos consten d'un mòdul anomenat bloc genèric que explica la situació actual de la PAE. I a continuació ja s'entra en matèria específica de cada curs. En el primer cas es centra en la producció d'horta i fruita i en el segon en producció ramadera.

El bloc genèric dels 2 curos es divideix en 2 mòduls:

1. Aspectes generals de la producció agrària ecològica: arguments i motivacions a favor d'una PAE, entorn de la PAE, la PAE en l'actualitat, normativa i certificació, commercialització de productes ecològics i ajuts institucionals per a la PAE i reconversió d'explotacions.

2. Bases científiques i tècniques de la producció agrària ecològica: definició i anàlisi de l'agrosistema, prevenció i control de plagues i malalties, mantenir i restaurar la fertilitat del sòl, rotacions i associacions (bases generals), les adventícies (males herbes) i l'últim apartat referent a saber-ne més sobre la PAE.


Els blocs específics els aniré comentant mentre els vagi fent.

Comentaris personals: 

Són uns cursos realment interessants. De moment passo pel bloc genèric. En aquest es fa un apropament a la PAE a nivell mundial i a nivell local (Catalunya). Es pot apreciar l'augment dels productors catalans en agricultura i ramaderia ecològica i també dels elaboradors.
També t'expliquen els mecanismes per potenciar aquest tipus de producció i el desenvolupament rural. 

En el cas de Catalunya hi ha aprovat un Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2007-2013, financiat parcialment per la UE.
I finalment t'introdueix els paràmetres princiapls de la PAE: afavorir la nutrició del sòl i els processos naturals, afavorir la biodiversitat, control de plagues i malalties i males herbes, integrar ramaderia-agricultura i la promoció de la venta de proximitat.

En les pròximes setmanes aniré actualitzant la informació i els contiguts que vagi aprenent.